Omlet japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek . Patelnię teflonową 24 cm smarujemy łyżeczką masła . Żółtka doprawiamy szczyptą soli i roztrzepujemy widelcem . Patelnię ustawiamy na średnim gazie i po chwili wlewamy żółtka . Należy pamiętać , że gaz nie może być za mocny.
2.Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywno i wykładamy na ścinające się żółtka . Wygładzamy łyżką wierzch i przykrywamy omlet pokrywką . Smażymy na niewielkim ogniu przez 7 -8 minut.
3.W czasie smażenia omleta w drugim naczyniu podgrzewamy dżem do rozpuszczenia aby uzyskać owocowy sosik .
4.Omlet podważamy delikatnie łopatką i zsuwamy go na talerz .
5.Składamy obie połówki białkami do siebie i przekrawamy na pół.
6.Omlet polewamy gotowym sosem owocowym lub posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Śmiało można wykorzystać świeże owoce jako dodatek i dekorację .
Komentarze