Omlet japoński

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Widowiskowe i pyszne podanie zwykłych jajek .

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 1 łyżeczka masła
    -1 łyżeczka cukru
    - 2 szczypty soli
    -2 łyżki ulubionego dżemu , sosu owocowego lub cukru pudru.
    -opcjonalnie świeże owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przekąski

Omlet japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet japoński. 1. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek . Patelnię teflonową 24 cm smarujemy łyżeczką masła . Żółtka doprawiamy szczyptą soli i roztrzepujemy widelcem . Patelnię ustawiamy na średnim gazie i po chwili wlewamy żółtka . Należy pamiętać , że gaz nie może być za mocny.
  • Omlet japoński. 2. Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywno i wykładamy na ścinające się żółtka . Wygładzamy łyżką wierzch i przykrywamy omlet pokrywką . Smażymy na niewielkim ogniu przez 7 -8 minut.
  • Omlet japoński. 3. W czasie smażenia omleta w drugim naczyniu podgrzewamy dżem do rozpuszczenia aby uzyskać owocowy sosik .
  • Omlet japoński. 4. Omlet podważamy delikatnie łopatką i zsuwamy go na talerz .
  • Omlet japoński. 5. Składamy obie połówki białkami do siebie i przekrawamy na pół.
  • Omlet japoński. 6. Omlet polewamy gotowym sosem owocowym lub posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Śmiało można wykorzystać świeże owoce jako dodatek i dekorację .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować