Omlet hiszpański z parmezanem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Hiszpański, to taki omlet, że do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka.I taki dziś zrobiłam na obiado-kolację.

  • 15 min

Składniki:

  • - garść kluseczek typu kopytka
    - 2 jajka
    - pół małej cebuli
    - 2 ząbki czosnku
    - soł, pieprz, tymianek, bazylia
    - kilka pasków papryki czerwonej
    - kilka oliwek zielonych
    - 2 łyżki startego sera typu parmezan
    - łyżka masła i łyzka oliwy z oliwek

Omlet hiszpański z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • omlet 1. Kluseczki obsmażyć na masle z dodatkiem oliwy. Gdy będą rumiane wlać masę jajeczną (jajka rozkłócone widelcem) i rozłożyć równomiernie na patelni. Dodać oliwki, kilka pasków papryki, przyprawić. Na koniec dodać garść parmezanu. Przykryć pokrywką patelnię. Podawać na goraco, gdy ser się stopi.

Porady

Zamiast parmezanu można użyć innego sera żółtego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy