Hiszpański, to taki omlet, że do surowej masy jajecznej dodaje się różne składniki i smaży razem, a gotowy omlet podaje na talerzu w formie placka.I taki dziś zrobiłam na obiado-kolację.
15 min
Składniki:
- garść kluseczek typu kopytka
- 2 jajka
- pół małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- soł, pieprz, tymianek, bazylia
- kilka pasków papryki czerwonej
- kilka oliwek zielonych
- 2 łyżki startego sera typu parmezan
- łyżka masła i łyzka oliwy z oliwek
Omlet hiszpański z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluseczki obsmażyć na masle z dodatkiem oliwy. Gdy będą rumiane wlać masę jajeczną (jajka rozkłócone widelcem) i rozłożyć równomiernie na patelni. Dodać oliwki, kilka pasków papryki, przyprawić. Na koniec dodać garść parmezanu. Przykryć pokrywką patelnię. Podawać na goraco, gdy ser się stopi.
Komentarze