Zdrowe, lekkie śniadanie na dobry początek dnia... biszkoptowy, bezglutenowy omlet z mąki gryczanej w wersji wytrawnej a'la pizza - idealny na rodzinne, weekendowe śniadanie
Omlet gryczany a'la pizza (z piekarnika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę gryczaną, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt o średnicy ok. 25-27 cm.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min.
2.Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mozzarellę odsączamy z wody i ścieramy na tarce.
3.Na podpieczonym spodzie układamy pieczarki, cebulę oraz paprykę i wierzch posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 min.
Podajemy na ciepło.
Komentarze