OMLET GRYCZANY A'LA PIZZA (Z PIEKARNIKA)

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe, lekkie śniadanie na dobry początek dnia... biszkoptowy, bezglutenowy omlet z mąki gryczanej w wersji wytrawnej a'la pizza - idealny na rodzinne, weekendowe śniadanie

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    5 łyżek mąki gryczanej
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    szczypta pieprzu
    Dodatki:
    2-3 pieczarki
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 cebuli
    1/2 kuli mozzarella
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Omlet biszkoptowy Śniadanie

Omlet gryczany a'la pizza (z piekarnika) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę gryczaną, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągły kształt o średnicy ok. 25-27 cm.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min.
  • 2. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Mozzarellę odsączamy z wody i ścieramy na tarce.
  • 3. Na podpieczonym spodzie układamy pieczarki, cebulę oraz paprykę i wierzch posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 min.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować