Omlet gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa opłukać i osuszyć. Szynkę oraz paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim szynkę, paprykę oraz pomidorki. Co jakiś czas przemieszać. Ostudzić. Do miski wbić jajka. Dodać do nich przesmażoną szynkę z warzywami, starty żółty ser, sól, cukier oraz śmietankę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę jajeczną przelać do woreczka strunowego. Zamknąć. Górę woreczka owinąć na trzonku drewnianej łyżki. Tak przygotowany woreczek zawiesić na garnku (żeby woreczek nie dotykał dna garnka). Zalać wodą tak, żeby woreczek był przykryty. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. Jeżeli omlet będzie w środku płynny gotować go dłużej. Garnek można nakryć pokrywką.
Komentarze