Omlet gotowany

4.5 (178 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

przygotowany w nietradycyjny sposób niczym w smaku nie odbiega od tego smażonego

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 jajka L
    1/2 czerwonej papryki
    4 plastry szynki konserwowej
    5 pomidorków koktajlowych
    5 dag startego żółtego sera
    sól do smaku
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki śmietanki 18 %
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Śniadanie

Omlet gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa opłukać i osuszyć. Szynkę oraz paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim szynkę, paprykę oraz pomidorki. Co jakiś czas przemieszać. Ostudzić. Do miski wbić jajka. Dodać do nich przesmażoną szynkę z warzywami, starty żółty ser, sól, cukier oraz śmietankę. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę jajeczną przelać do woreczka strunowego. Zamknąć. Górę woreczka owinąć na trzonku drewnianej łyżki. Tak przygotowany woreczek zawiesić na garnku (żeby woreczek nie dotykał dna garnka). Zalać wodą tak, żeby woreczek był przykryty. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. Jeżeli omlet będzie w środku płynny gotować go dłużej. Garnek można nakryć pokrywką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować