Omlet chrupiący

0 (0 ocen)

  • 30 min

doskonały na ciepłą kolację jak i na zimno jako przekąska pachnący chrupiący pyszny

  • 30 min

Składniki:

  • 6 jaj
    15 dag żółtego sera(swietne sa skrawki)
    10 dag wedlin(boczek kielbaska szynka)
    0,5 szklanki mleka
    2 male kajzerki lub 5 kromek chleba
    pęczek szczypiorku
    sól do smaku

Omlet chrupiący - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wędliny kroimy w kostkę, podsmażamy. Przekladamy do ostygnięcia. Pieczywo kroimy w kosteczkę odsmażamy do zrumienienia.
    Rozbijamy 6 jaj, dodajemy mleko, ser żółty (kawalki lub starty), pół pęczka szczypiorku, ostudzoną podsmażona wędline, sól do smaku- mieszamy. Masę jajeczną wylewamy na podsmażone pieczywo -nie mieszamy, przykrywamy i ok 20 25 min dusimy pod przykryciem na malym ogniu póki wierzch się nie zetnie.Podajemy z pomidorem i ketchupem posypany 2 polową szczypiorku pycha

Porady

najlepsze sa skrawki serow i mix wedlin omlet jest aromatyczny wazne jest szczelne go przykrycie podczas duszenia by sie gora sciela nie przejmujmy sie gdy spod sie za mocno podpiecze jesli tak jest a czesto jest jemy gorna grubawarstwe zostawiajac spod

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy