Omlet biszkoptowy z karmelizowaną gruszką i dżemem malinowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jestem uczniem technikum hotelarskiego. Przepis ten otrzymałem od mojego nauczyciela podczas lekcji poświęconej rodzajom śniadań.

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 jajka
    - 2 łyżki mąki
    - odrobina masła
    - szczypta soli
    - 3 łyżki cukru
    - 2 łyżki wody
    - 1 duża gruszka
    - łyżka dżemu malinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Omlet biszkoptowy z karmelizowaną gruszką i dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, mąkę przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo dodawać przesianą mąkę.
  • 2. Nagrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy ok. 20 cm na średnim ogniu. Kawałeczkiem masła posmarować dno oraz boki patelni (patelnia ma być jedynie natłuszczona). Wylać ubitą masę, zmniejszyć ogień na mały i smażyć omlet bez przykrycia przez około 3 minuty. Przełożyć omlet na drugą stronę i smażyć przez około 2 minuty. Gotowy omlet przełożyć na talerz.
  • 3. Gruszkę obrać i pokroić na 3-4 części. Podgrzać rondelek, wsypać cukier, dodać wodę i mieszać do zagotowania. Do gotującego się karmelu dodać pokrojoną gruszkę i dalej gotować, aż karmel uzyska bursztynowy kolor.
  • 4. Na omlet ułożyć karmelizowane gruszki i dodać na nie dżem malinowy. Całość polać karmelem.

Porady

Omlet biszkoptowy smakuje wyśmienicie zarówno na słodko jak i na słono.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować