Omlet biszkoptowy z kaki

0 (0 ocen)

  • 5 min

puszysty omlet na słodko

  • 5 min

Składniki:

  • 1 jajko
    3 łyżki mąki ryżowej
    2 łyżki błonnika owsianego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
    7 łyżek wody
    Dodatki:
    2 łyżki serka mascarpone
    1 łyżeczka miodu spadziowego
    1/2 kaki

Omlet biszkoptowy z kaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąki, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, błonnik oraz wodę i miksujemy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie przekładamy je do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwią i smażymy z obu stron na rumiano. W międzyczasie serek mascarpone mieszamy z miodem. Kaki kroimy w cienkie plasterki. Serek nakładamy na gotowego omleta i układamy na nim plasterki kaki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy