Omlet biszkoptowy gotowany na parze

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Podczas letnich upałów, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, ale nie mamy ochoty prażyć się w kuchni możemy przygotować omlet gotowany na parze. Przygotowanie to krótka chwila, a omlet sam się zrobi w parowarze, a my nie będziemy musieli się gotować razem z nim. Ciasto biszkoptowe wystarczy przelać do żaroodpornej foremki nastawić timer i odczekać, aż się ugotuje. Lekki jak chmurka omlet sam w sobie jest bardzo smaczny. Jednak podany z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami w miodzie czy lodami to elegancki deser, który zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka od szczęśliwych kur
    2 łyżki cukru z górką
    cukier z prawdziwą wanilią
    2 łyżki z górką mąki durum typ 00
    2 łyżki kwaśnej wiejskiej śmietany
    szczypta soli
    masło do wysmarowania formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem. Do ubitej piany dodajemy żółtka i śmietanę, ubijamy na niskich obrotach. Do masy dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy silikonową łopatką. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Formę szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze około 25 minut. Długość zależy od wielkości foremki i parowaru. Lepiej gotować chwilę dłużej - ciasto się nie przypali ☺ - niż za krótko.
    Gotowy omlet ostrożnie wyjmujemy z parowaru. Zdejmujemy folię. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z mango, granatem i jagodami oraz orzechami laskowymi w miodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Cukier Mąka 00 Kwaśna śmietana Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować