Omleciki biszkoptowe z kremem i malinami

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Efektowny ale prosty w wykonaniu deser. Idealny na wszelkie imprezy, Walentynki czy Dzień Dziecka. Można podawać że wszystkimi owocami, polać sosami np. czekoladowym.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 8 sztuk
    4 jajka
    2 łyżki cukru
    4 łyżki mąki

    500 ml słodkiej śmietany (min 30 % tłuszczu)
    3 łyżki cukru pudru

    Maliny
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Omleciki biszkoptowe z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Jajka powinny mieć pokojową temperaturę. Białka odzielamy od żółtek. Do misy miksera dajemy białka, ubijamy na sztywną pianę, ubijając dalej dodajemy stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku.
  • 2. Do masy wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników.
  • 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy talerzyk o średnicy ok 10 cm i odrysowujemy okręgi na papierze, tyle ile się zmieści, zostawiając przynajmniej 1 cm odstępy.
  • 4. Na okręgi rozsmarowujemy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut.
  • 5. Omleciki studzimy ok 3 minuty, następnie delikatnie odklejamy od papieru i bardzo ostrożnie składamy na pół. Żeby trzymały formę wkładamy je do kubka.
  • 6. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Przekładamy do worka cukierniczego z końcówka w kształcie gwiazdki i dekorujemy omleciki. Podajemy z malinami.

Porady

Do omlecików zamiast malin można użyć wszystkich innych owoców, np truskawki, borowki, kiwi, pomarańcze. Można też użyć owoce z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować