Omlecik z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Omlet przygotowałam w okrągłej foremce do jajek sadzonych. To idealna porcja dla jednej osoby.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 3 sztuki
    - cebula biała: 1 sztuka
    - pieczarki: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy: 1 szczypta
    - rzeżucha (garść): 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 1 łyżka

Omlecik z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Pieczarki myjemy, osuszamy i ucieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Jajka wbijamy do miski i mieszamy. Doprawiamy.
  • Omlecik z pieczarkami 2 2. Nagrzewamy patelnię o grubym dnie. Lekko nacieramy ją tylko olejem i ustawiamy foremkę do jajek sadzonych. Nakładamy farsz z pieczarek i nalewamy jajka. Smażymy z obu stron.
    Przed podaniem posypujemy rzeżuchą. Nie zmieni ona smaku a zapewni nam dawkę cennych witamin.

Komentarze

Podobne przepisy