Oliwki z ziołami i czosnkiem - świetny dodatek do potraw z grilla

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przyrządzone oliwki nie tylko pasują na każdy okres w roku, ale też świetnie sprawdzają się jako dodatek do potraw z grilla, dodając odrobiny wyrafinowania w tym naszym podwórkowym menu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki zielonych oliwek
    1/2 szklanki czarnych oliwek
    1-2 ząbki czosnku
    cytryna
    1 garść różnych świeżych ziół lub 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich*
    oliwa z oliwek lub olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Oliwki z ziołami i czosnkiem - świetny dodatek do potraw z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki odsączamy z zalewy, cytrynę myjemy pod gorącą wodą i ścieramy z połówki skórkę na tarce o drobnych oczkach. Czosnek i zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do jednego naczynia np. słoika, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Oliwki musimy przygotować przynajmniej jeden dzień przed podaniem. Najlepsze są po kilku dniach oczekiwania.
    * Do moich oliwek wybrałam zioła: koperek, pietruszkę, szczypiorek, tymianek i estragon.

Porady

Najlepiej użyć świeżych ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować