Olej ziołowy

4.5 (184 ocen)

  • 10 min

Olej ziołowy nadaje potrawom niezwykły smak. Jest bardzo zdrowy. Pięknie prezentuje się w wysokiej, ciemnej butelce - może być świetnym podarunkiem.

  • 10 min

Składniki:

  • 0,25 szklanki dowolnych ziół (mogą to być - majeranek, cząber, estragon, tymianek, zioła prowansalskie, nawet ząbki czosnku)
    0,5 l oleju słonecznikowego lub sojowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Olej ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła wkładamy do dużego słoja. Zalewamy olejem, przykrywamy gazą, stawiamy w ciemnym miejscu.
  • 2. Po tygodniu przecedzamy przez sito. Przelewamy do butelki.

Porady

Możemy używać ziół świeżych albo suszonych. Należy pamiętać o tym, by słój odłożyć w ciemne miejsce - kiedy do oleju dociera światło słońca, zachodzą w nim niekorzystne reakcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Olej Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować