Olej z czosnkiem niedźwiedzim

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Powstaje zaledwie w kilka chwil z kilku składników. Taki olej polecam do skropienia zup krem, owoców morza czy sałatek

IMG_6363
  • 1 porcje
  • 5min

Składniki

80 ml oleju (rzepakowego)
szczypta soli
4 młode listki czosnku niedźwiedziego razem z łodyżkami

Sposób przygotowania przepisu:

Olej z czosnkiem niedźwiedzim

  • 1. Do czystego i suchego słoiczka wsypuje sól, drobno pocięty czosnek niedźwiedzi. Całość zalewam olejem. Zakręcam słoiczek i odstawiam w chłodne i ciemne miejsce na przynajmniej 7 dni. Po 7 dniach już używam do zup, krewetek, sałatek lub marynat i przechowuję w lodówce

Porady

-Listki musza być umyte i suche, by pozniej nic się nie psuło ( po umyciu rozkładam na ręcznikach kuchennych);
- Olej zamiast rzepakowego może być zastąpiony innym delikatnym olejem np. z pestek winogron;
-Przechowuję w lodówce , bo nie mam ciemnej i chłodnej spiżarni;
-Po kilku tygodniach wytrąca się osad z czosnku, ale to nie powoduje psucia się.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

do zupolejczosnek niedźwiedzidomowe przyprawydo sałatekNa trawieniearomatyzowany olejolej z czosnkiem niedźwiedzim

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki z czosnkiem

Dodane przez: ewiczka2304

Ogórki z czosnkiem

Zmodyfikowany przepis na ogórki...

prawdziwki z czosnkiem

Dodane przez: Anitka0804

Prawdziwki marynowane z czosnkiem

Tak przygotowane prawdziwki okazały...

Smaczne bardzo zdrowe pesto z czosnku niedźwiedziego

Dodane przez: EwaSidor

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Coś wspaniałego, pasuje prawie...

Olej czosnkowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Olej czosnkowy

Idealny do każdego rodzaju dań,...

czarna porzeczka z czosnkiem

Dodane przez: Świeca Urszula

Czarna porzeczka z czosnkiem

czarna porzeczka z czosnkiem to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE