750 g strąków okry
75 g masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
sól
1 łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki kminu rzymskiego
pół łyżeczki suszonego tymianku
500 g mielonej wołowiny
100 g koncentratu pomidorowego
400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego
masło do wysmarowania formy
Okra zapiekana z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem ją z rondla.
Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu.
Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut.
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem.
Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni ).
Komentarze