Okra zapiekana z mielonym mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z okrą, mało znanym w Polsce warzywem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g strąków okry
    75 g masła
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    sól
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    pół łyżeczki kminu rzymskiego
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    500 g mielonej wołowiny
    100 g koncentratu pomidorowego
    400 ml bulionu jarzynowego lub wołowego
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Okra zapiekana z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Okra zapiekana z mielonym mięsem 1. Strąki okry umyłem, wytarłem do sucha, ogonki krótko przyciąłem, uważając żeby nie uszkodzić miąższu. Jedna trzecią masła rozgrzałem w rondlu, przez 10 minut dusiłem okrę na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem ją z rondla.

    Cebulę i czosnek drobno pokroiłem w kostkę. Przyprawy roztarłem w moździerzu.

    Rozgrzałem następna jedną trzecią część masła, na średnim ogniu podsmażyłem mięso razem z cebula i czosnkiem. Wymieszałem z koncentratem pomidorowym, posoliłem, dodałem przyprawy i 100 ml bulionu. Dusiłem wszystko przez 10 minut.

    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę do zapiekanek wysmarowałem masłem. Na dnie rozłożyłem jedną trzecią mięsa, przykryłem je okrą. Na warzywach rozłożyłem resztę mięsa. Polałem pozostałym bulionem. Obłożyłem pozostałym masłem.
    Formę szczelnie przykryłem folią aluminiową, wstawiłem na godzinę do piekarnika (środkowy poziom, 180 stopni ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować