Okra w pikantnym sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Okra, piżmian jadalny. W Polsce świeży niedostępny. Zawsze chcieliśmy spróbować. Udało się.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g małych strąków okry
    sól
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    2 zielone strąki chilli
    350 g pomidorów
    2 łyżki masła klarowanego
    pieprz
    2 łyżki soku cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Okra w pikantnym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Okra w pikantnym sosie pomidorowym 1. Strąki okry umyłem, ściereczką starłem z niej delikatny meszek. Strąki jeszcze raz umyłem, odkroiłem ogonki.

    Cebule i czosnek drobno pokroiłem kostkę. Strąki chilli umyłem, przekroiłem wzdłuż, pod bieżącą wodą oczyściłem z nasion i wewnętrznych ścianek. Strąki drobno posiekałem.

    Z pomidorów usunąłem trzpienie, sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przepołowiłem, pozbawiłem pestek. Miąższ pokroiłem w kostkę.

    Na patelni rozgrzałem masło. Stale mieszając usmażyłem cebulę prze 5 minut na średnim ogniu, uważając aby się nie zrumieniła. Do cebuli dodałem czosnek, chilli i pomidory, dusiłem pod przykryciem dalsze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować