Okonie w zalewie octowej

4.47 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

dokładnie takie same robiła moja babcia i mama

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kilogram okoni
    2 cebule
    1 czerwona papryka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    mąka, jajko i bułka tarta do panierki
    olej do smażenia
    3 szklanki wody
    3/4 szklanki octu
    ziele angielskie
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.47 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Okonie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okonie oskrobać, oczyścić, umyć. Przełożyć do miski. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Cebule obrać, pokroić w piórka i dodać do ryb. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ryby panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. W naczyniu układać na przemian usmażone ryby, cebule i paski papryki. Wodę, ocet, ziele angielskie i liść laurowy razem zagotować. Gorącą zalewą zalać ułożone w naczyniu ryby. Odstawić na minimum 2 dni w chłodne miejsce do przegryzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować