Okoń z tymiankiem i cytryną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Rybka w 15 minut?, a dlaczego nie :). Soczysty i pyszny okoń.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 średnie okonie
    1/2 cytryny
    sól, najlepiej morska gruboziarnista
    pieprz
    świeże gałązki tymianku
    3-4 łyżki oleju z ostropestu

Okoń z tymiankiem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rybę należy oczyścić z wnętrzności, głowę i łuski zostawiamy. Osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na rybach świeży tymianek i skrapiamy olejem. Układamy w formie żaroodpornej do pieczenia bez przykrywania z góry.

    2. Rybę pieczemy w rozgrzanym do 200 C. piekarniku przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu ściągamy skórę i delektujemy się delikatnym lekko ziołowym smakiem ryby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy