Okoń morski w pesto z cytryną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczne połączenie cytrynowej ryby z bazyliowym pesto. Okoń morski ma mięso delikatne, ścisłe, dość chude i niewiele ości. Piękny cytrynowy aromat, który wydobywał się podczas pieczenia tej ryby,

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 duży filet okonia morskiego
    • 4 łyżeczki pesto
    • sól, pieprz cytrynowy
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 cytryna

Okoń morski w pesto z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem cytrynowym, następnie posmarować okonia z obu stron pesto.
    • Odstawić na godzinę do lodówki.
    • Naczynie żaroodporne posmarować olejem i ułożyć w nim rybę.
    • Sparzoną cytrynę pokroić na plasterki i położyć na filecie.
    • Piec 30 minut w temp. 180 st.C.

Porady

Ja akurat miałam piękny filet z okonia morskiego, ale można użyć pstrąga, łososia, czy inną rybę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy