Okoń morski opatulony ziołami

0 (0 ocen)

Pyszna i aromatyczna rybka z ziołami i czosnkiem.

Składniki:

  • 2 szt wypatroszonego okonia morskiego
    2 łyżki masła
    2-3 ząbki czosnku
    pół cytryny
    przyprawa do ryb
    ulubione zioła (szałwia,tymianek,pietruszka,rozmaryn)
    pieprz cytrynowy
    sól

Okoń morski opatulony ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Okoń w ziołach 1. Ryby oskrobać z łuski, opłukać. W miseczce utrzeć masło z posiekanymi ząbkami czosnku i ziołami o raz szczyptą soli. W brzuszki ryb włożyć ziołowe masło i plaster cytryny. Wierzch ryb natrzeć pieprzem, solą i przyprawą do ryb, poukładać gałązki ziół. Gotowe ryby zawinąć w folę wysmarowaną oliwą.
  • Okoń w ziołach 2. Owinięte rybki piec w foli w temperaturze ok 180 stopni od 20 do 30 min. Przed podaniem skropić cytryną.

Komentarze

Podobne przepisy