OKO SAURONA

0 (0 ocen)

rolada przekładana kremem o smaku czekolady toffi z orzechami i galaretką, efektownie wygląda, doskonała na przyjęcia

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 kostka masła
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 czekolada o smaku toffi
    garść siekanych orzechów
    2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego
    Dodatkowo:
    cukier puder
    galaretka wiśniowa

Oko saurona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem, i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem od pieczenia. Pieczemy ok.15-18 min. w 180 stopniach. Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem, od razu po wyjęciu rolady z piekarniku wykładamy na posypaną ściereczkę i zwijamy w roladę. Zostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, wlewamy do kwadratowego pojemnika.
  • 3. KREM:
    Czekoladę rozpuszczamy na parze. Na mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy.
  • 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasta dobrze schłodzić, żeby się lepiej kroiło.

Komentarze

Podobne przepisy