Jajecznica z dodatkiem ogórka i cebulki, wzbogacona prażonymi orzeszkami ziemnymi. Do tego świeże zioła i charakterne przyprawy. Smaczna wariacja na temat klasyka.
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
7 jajek
350 g ogórków gruntowych
200 g obranej białej cebuli
50 g szczawiu
3 obrane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej melisy
100 g prażonych orzeszków ziemnych (grubo siekane)
2 łyżki masła
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Ogórkowo – cebulowa jajecznica z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki drobno pokroić, cebulę, czosnek i szczaw posiekać. W rondlu rozpuścić masło, dodać ogórki, cebulę, czosnek, szczaw oraz przyprawy – pieprz ziołowy, kminek, gorczycę, paprykę słodką i ostrą. Składniki smażyć 10 – 15 min, co jakiś czas mieszając.
2.W naczyniu utrzeć jajka z dodatkiem orzechów i szczypty soli – mieszankę dodać do zawartości rondla. Całość smażyć, mieszając, do uzyskania pożądanego stopnia ścięcia jajecznicy. Na końcu dołożyć melisę i wsypać przyprawy do smaku – wymieszać i podawać.
Komentarze