Ogórkowo – cebulowa jajecznica z orzechami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jajecznica z dodatkiem ogórka i cebulki, wzbogacona prażonymi orzeszkami ziemnymi. Do tego świeże zioła i charakterne przyprawy. Smaczna wariacja na temat klasyka.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 jajek
    350 g ogórków gruntowych
    200 g obranej białej cebuli
    50 g szczawiu
    3 obrane ząbki czosnku
    2 łyżki posiekanej melisy
    100 g prażonych orzeszków ziemnych (grubo siekane)
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
    1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ogórkowo – cebulowa jajecznica z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórkowo – cebulowa jajecznica z orzechami 1. Ogórki drobno pokroić, cebulę, czosnek i szczaw posiekać. W rondlu rozpuścić masło, dodać ogórki, cebulę, czosnek, szczaw oraz przyprawy – pieprz ziołowy, kminek, gorczycę, paprykę słodką i ostrą. Składniki smażyć 10 – 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Ogórkowo – cebulowa jajecznica z orzechami 2. W naczyniu utrzeć jajka z dodatkiem orzechów i szczypty soli – mieszankę dodać do zawartości rondla. Całość smażyć, mieszając, do uzyskania pożądanego stopnia ścięcia jajecznicy. Na końcu dołożyć melisę i wsypać przyprawy do smaku – wymieszać i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować