Zupa ogórkowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

Pyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 2 l wody
    Kilka kości wieprzowych
    2 marchewki
    1 pietruszka (korzeń)
    Kawałek pora
    Kawałek selera (korzeń)
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek
    3 ogórki kiszone
    5 ziemniaków
    Sól
    Pieprz
    Liść lubczyku
    3 łyżki śmietany 18%
    Pulpeciki:
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz

Zupa ogórkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10wsg3g 1. Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
  • image-1ap0lyk 2. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki.
  • image-0hej1pq 3. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i dodajemy do zupy.
    Zupę doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Zaciągamy śmietanką. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Komentarze

Podobne przepisy