Zupa ogórkowa z pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 50 min

ogórkowa

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 litr rosołu
    3-4 ziemniaki
    3-4 ogórki kiszone
    1 marchewka
    1 cebula
    300 ml śmietany
    sól
    pieprz
    szczypta oregano
    szczypta majeranku
    szczypta bazylii
    200 g mięsa mielonego
    1 jajko

Zupa ogórkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w kostkę.
    Rosół wlać do garnka, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła.
    Gotować do miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać bułki tartej łyżkę lub dwie , wyrobić i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać od razu do zupy, ostrożnie mieszać i gotować jeszcze przez chwilę, Na koniec dodać śmietanę (uprzednio do śmietany dodając nieco zupy dla zahartowania śmietany).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy