Zupa ogórkowa z Mazowsza

0 (0 ocen)

Najlepsza ogórkowa, jaką jadłam.

Składniki:

  • szponder wołowy około 40 dag
    40 dag ogórków kiszonych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    ½ selera
    4 ziemniaki
    liść laurowy
    parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    1 łyżka vegety
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    ½ pęczka koperku
    śmietana do zup

Zupa ogórkowa z mazowsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy. Usuwamy szumowiny, dodajemy liść, pieprz, ziele oraz oczyszczone całe marchewki, pietruszkę i seler. Warzywa gotujemy aż zmiękną, wyciągamy je i kroimy w plasterki. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wkładamy do wywaru, gotujemy i po chwili dodajemy pokrojone warzywa.
  • 2. Ogórki kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy, kiedy zmiękną ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut, przyprawiamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy zabieloną śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy