szponder wołowy około 40 dag
40 dag ogórków kiszonych
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
4 ziemniaki
liść laurowy
parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżka vegety
sól, pieprz
2 łyżki masła
½ pęczka koperku
śmietana do zup
Zupa ogórkowa z mazowsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy. Usuwamy szumowiny, dodajemy liść, pieprz, ziele oraz oczyszczone całe marchewki, pietruszkę i seler. Warzywa gotujemy aż zmiękną, wyciągamy je i kroimy w plasterki. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wkładamy do wywaru, gotujemy i po chwili dodajemy pokrojone warzywa.
2.Ogórki kroimy w plasterki, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy, kiedy zmiękną ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze około 15 minut, przyprawiamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy zabieloną śmietaną.
Komentarze