Ogórkowa z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mąż i dwaj synowie– Przemek i Witek, to eksperci mojej kuchni.

Składniki:

  • ● 2 l wywaru z warzyw
    ● 4 kiszone ogórki
    ● 20-30 dag boczku
    ● pęczek koperku
    ● 2 łyżki mąki
    ● łyżka soku z ogórków

Ogórkowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki ścieramy na tarce
    o małych oczkach. Wkładamy
    do wrzącego wywaru, wlewamy
    sok z ogórków. Gotujemy
    ok. 20 minut.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę,
    wsypujemy na patelnię i wysmażamy.
    Dodajemy do zupy.
    Zagęszczamy mąką wymieszaną
    z wodą lub z wywarem,
    chwilę gotujemy. Wsypujemy
    drobno posiekany koperek.

Porady

Zupę możemy też zagęścić 2 łyżkami kaszy manny. Czasami dodaję marchewkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy