Wyśmienita ogórkowa sałatka z dodatkami innych warzyw, idealna do dań obiadowych, świetna do grillowanego mięsa, od wielu sezonów króluje na naszym stole.
Ogórkowa sałatka z warzywną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć, wysuszyć, pokroić w plasterki, a cebulę pokroić w półplasterki.
2.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, a marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
3.Zalewa:
Ocet z cukrem zagotować, dodać pieprz, ostrą paprykę, posiekany czosnek i dokładnie wymieszać.
4.Wszystkie warzywa razem wymieszać w dużej misce, posolić i odstawić na 5-6 godziny. Po tym czasie wlać lekko przestudzoną zalewę i całość dokładnie wymieszać i pozostawić na następne 5-6 godzin.
5.Do słoików powkładać sałatkę wraz z powstałym sokiem, do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju, zakręcić i pasteryzować około 10 minut.
Komentarze