Ogórkowa sałatka z warzywną nutą

4.49 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyśmienita ogórkowa sałatka z dodatkami innych warzyw, idealna do dań obiadowych, świetna do grillowanego mięsa, od wielu sezonów króluje na naszym stole.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8kg ogórków
    1kg cebuli
    1kg czerwonej papryki
    1kg marchewki
    9 łyżek soli

    Zalewa:
    2 szklanki octu
    1 szklanka cukru
    20g pieprzu mielonego
    4 łyżeczki ostrej papryki
    9 ząbków czosnku
    olej po 1 łyżce do każdego słoika
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Ogórkowa sałatka z warzywną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórkowa sałatka z warzywną nutą 1. Ogórki umyć, wysuszyć, pokroić w plasterki, a cebulę pokroić w półplasterki.
  • 2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, a marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
  • 3. Zalewa:
    Ocet z cukrem zagotować, dodać pieprz, ostrą paprykę, posiekany czosnek i dokładnie wymieszać.
  • 4. Wszystkie warzywa razem wymieszać w dużej misce, posolić i odstawić na 5-6 godziny. Po tym czasie wlać lekko przestudzoną zalewę i całość dokładnie wymieszać i pozostawić na następne 5-6 godzin.
  • 5. Do słoików powkładać sałatkę wraz z powstałym sokiem, do każdego słoika dodać 1 łyżkę oleju, zakręcić i pasteryzować około 10 minut.
  • 6. Z porcji wychodzi około 15 słoików po 800ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować