Ogórkowa sałatka

0 (0 ocen)

Ta sałatka nie wymaga pasteryzacji, ale jak ktoś się uprze to może zapasteryzować, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Po tym czasie trzeba słoiki wstawić do zimnego miejsca aby szybko wystygły.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    1 duża cebula
    Zalewa :
    6 szk wody
    1 szk octu 10%
    3/4 szk cukru
    2 łyżki soli
    Dodatkowo na każdy słoik :
    1 liść laurowy ( jeśli małe to 2 liście )
    kilka ziaren pieprzu czarnego
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki gorczycy białej

Ogórkowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki i nakrętki wyparzyć.
    Ogórki dokładnie umyć i pokroić razem ze skórą w plasterki.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić na osiem cząstek.
    Do każdego słoika włożyć po dwie cząstki cebuli, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 1/2 łyżeczki gorczycy.
  • 2. Następnie ciasno napełnić plastrami ogórków słoiki.
    Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier i zagotować zalewę.
    Gorącą zalać przygotowane ogórki.
    Szczelnie zakręcić zakrętkami i postawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
    Gdy ostygną przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy