Ogórkowa rybka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takiej rybie na pewno nie oprą się dzieci, ale i dorośli.

Składniki:

  • 1 duży ogórek
    1 ziarnko groszku cukrowego do zrobienia oczu

    Do dekoracji: np.ser żółty, pomidory, ogórek, ulubiona wędlina

Ogórkowa rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórek myjemy w ciepłej wodzie, osuszamy. Z jednej strony ogórka odcinamy ok. 3,5cm końcówki. Przecinamy ją na pół; na jedną połówkę kładziemy przekrojone na pół ziarnko groszku cukrowego - są to oczy rybki, z drugiej końcówki wycinamy ogon.
  • 2. Pozostałą część ogórka kroimy w cienkie plasterki, a potem w półplasterki. Na półmisku kładziemy głowę rybki, a następnie układamy półplasterki ogórka dachówkowato, tak by zachodziły na siebie. Na koniec kładziemy ogon. Zdobimy półmisek np. serem żółtym, pomidorami, ogórkami, wędliną itp.

Porady

Oczy rybki możemy zrobić np. z ziaren gorczycy, ziela angielskiego itp.

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Komentarze

Podobne przepisy