Ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Święta już jutro a nam się tak zachciało zupy że nie mogliśmy się oprzeć i dziś ugotowałam. Wiem nie powinno się jeść mięsa my n ie jedliśmy tylko na mięsie ugotowałam zupkę, nie nie tłumaczę się po za tym Pan Bóg nam wybaczy tak myślę, przecież to nie grzech aby zjeść zupę na wywarze z mięsa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dowolny kawałek mięsa lub żeberek ( u mnie gęś korpus i szyja ),

    1 średniej wielkości marchew,

    kawałek pora,

    6 - 8 średniej wielkości ogórki kiszone,

    5 - 7 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ),

    1,5 szklanki soku z ogórków ( nie koniecznie ),

    1 mały pęczek koperku świeżego,

    ulubiona przyprawa z solą,

    3/4 kubka dużej śmietany,

    1 łyżka cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte dowolne mięso lub żeberka oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do całkowitej miękkości mięsa i marchwi, jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojony por, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą ( ja musiałam zebrać nadmiar tłuszczu ponieważ nasze gęsi są dość tłuste ). Gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
  • zupa 2. Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać ogórki starte na tarce jarzynowej oraz sok z ogórków ( jeśli ktoś nie lubi kwaśnej można pominąć sok ogórkowy ). Pogotować chwilę do zmiękczenia się ogórków. Gdy ogórki są już dość miękkie wlać śmietanę rozrobioną z wywarem od zupy oraz cukrem ( dodając cukier do śmietany, mamy pewność że śmietana nie zważy się w zupie podczas gotowania ). Zupę chwilę zagotować ze śmietaną.
  • zupa 3. Jak już zupa ze śmietaną się zagotowała dodać koper pokrojony drobno, wymieszać zupę i odstawić. Można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą z solą.
  • zupa 4. Zupa ogórkowa wyszła taka jaką lubię czyli lekko słodko - kwaśna moja ulubiona. Właśnie taka pamiętam jak gotował nam mój dziadek i mama jeszcze do dziś taką gotuje. Zupę można zajadać z kromka chleba lub bułką pszenną ale to już zależy od gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować