Ogórkowa na kościach schabowych

4.98 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dziś tak zachciało mi się ogórkowej że nie mogłam się oprzeć aby ją ugotować a tym bardziej że mam smaczne z tamtego roku twarde ogórki kiszone które robiłam na zimę w słoiki. Uwielbiam zupy każdego rodzaju a ogórkową to chyba każdy lubi no chyba że się mylę. Moja rodzinka a zwłaszcza mąż bardzo lubi gdy ugotuję zupę woli ją od drugich dań.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kości schabowe wieprzowe na zupę,

    1 marchew 200 g,

    kawałek liści pora,

    1 słoik ogórków 815 g,

    1 szklanka soku z ogórków ( szklanka 210 ml ),

    1 pęczek natki pietruszki 20 g,

    1 gałązka mała liści selera,

    kawałek korzenia selera,

    1 łyżka cukru,

    1 mała śmietana 18 %,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości i gęstości zupy ),

    1 czubata łyżka masła,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    1 liść laurowy,

    1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta.
Wystaw ocenę:

4.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Ogórkowa na kościach schabowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte kości schabowe na zupę, marchew obraną i pokrojona dowolnie,seler korzeń pokrojony w plastry oraz por pokrojony drobniej. Całość gotować do miękkości mięsa na kościach na średnim ogniu. Gdy mięso na kościach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przyprawę z solą i gotować do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze mięsnym, na patelnię dać masło roztopić je i dodać ogórki starte na tarce jarzynowej, smażyć je tak długo aż wyparuje sok z ogórków.
  • zupa 3. Jak w wywarze ziemniaki są już miękkie przełożyć usmażone ogórki i wkroić liście selera, dodając również ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy. Całość z ogórkami pogotować na małym ogniu z 15 minut.
  • zupa 4. Jak już zupa z ogórkami się pogotowała oznaczony czas, śmietanę rozprowadzić z wywarem gorącym od zupy oraz cukrem ( dodając cukier do śmietany nie zważy się śmietana w zupie ). Zalać zupę i szybkim ruchem zamieszać i zagotować.
  • zupa 5. Na sam koniec gotowania się zupy wlać sok z ogórków ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi kwaśnej ), wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić przyprawą z solą według swego smaku. Zagotować i zdjąć z ognia.
  • zupy 6. Zupa wyszła bardzo smaczna taka po prostu słodko - kwaśna, słodka za sprawą śmietany z cukrem lecz kwaśna za sprawą ogórków i soku. Do zupy przed podaniem można dodać drobno posiekany koper oraz wsypać pieprz czarny świeżo zmielony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować