Ogórki z przyprawą do grilla

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne i bardzo proste w wykonaniu pikle. Zainspirowana przepisem czekoladki z PP zrobiłam swoją wersję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
    1/2 kg cebuli,
    3 łyżki soli.

    Zalewa:
    2 i 1/2 szklanki wody,
    szklanka octu 10%,
    1 i 1/3 szklanki cukru,
    czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla,
    1/2 łyżki gorczycy.
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Ogórki z przyprawą do grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
    Składniki zalewy gotujemy. Odsączone ogórki wraz z cebulą układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą - pasteryzujemy 3 minuty (można w piekarniku), stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Porady

Jeżeli układamy ogórki luźniej w słoikach składniki zalewy trzeba zrobić podwójnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować