Ogórki z przypawą do grilla

4.66 (196 ocen)

Pyszna niecodzienna sałatka na zimę, bo z pikantną przyprawą do grilla. Mój mąż się nią zajada.

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg ogórków,
    1/2 kg cebuli,
    3 łyżki soli.

    Zalewa:
    2 i 1/2 szklanki wody,
    szklanka octu 10%,
    1 i 1/3 szklanki cukru,
    czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla,
    1/2 łyżki gorczycy,
    koper,
    natka pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.66 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z przypawą do grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie pół talarki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
  • 2. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować.

    Do słoików o pojemności 0,5l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.

    Pasteryzować 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować