Ogórki z pikantnym ketchupem

4.5 (193 ocen)

  • Dla 8 osób

Chrupiące, lekko pikantne - przepyszne!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki na zalewę:
    1,5 litra wody
    0,5 l czerwonego octu z szalotką*
    1 główka czosnku
    0,5 szklanki cukru
    20 łyżek pikantnego ketchupu Włocławek**

    Pozostałe składniki:
    5 kg ogórków gruntowych
    4 łyżki gruboziarnistej soli
    2 papryczki pepperoni
    8 litrowych słoików

    * Mi udało się taki kupić w Auchanie, ma obłędny zapach, a na dodatek jest stosunkowo nie drogi - 750 ml za około pięć złotych.

    ** Zauważyłam, że inne lubią się rozwarstwiać, natomiast ten idealnie się łączy z pozostałymi składnikami i jest po prostu przepyszny. ;)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Ogórki z pikantnym ketchupem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy tak zwane 'dupki' i kroimy w plasterki. Ogórki wkładamy do dużej miski, dodajemy posiekane papryczki chilli i solimy czterema łyżkami soli.
    Pozostawiamy na dwie godziny, żeby puściły trochę soków.

    Słoiki dokładnie myjemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dziesięć minut.

    Do gorących słoików nakładamy ogórki, lekko dociskając łyżką do dna.

    Do garnka wlewamy wodę, ocet,, dodajemy cukier oraz przeciśniętą przez praskę główkę czosnku.
    Kiedy zalewa zrobi się ciepła dodajemy do niej dwadzieścia łyżek ketchupu i mieszamy.

    Gotującą się zalewą uzupełniamy słoiki z ogórkami, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce.
    Nie pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować