Ogórki z pikantnym ketchupem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy tak zwane 'dupki' i kroimy w plasterki. Ogórki wkładamy do dużej miski, dodajemy posiekane papryczki chilli i solimy czterema łyżkami soli.
Pozostawiamy na dwie godziny, żeby puściły trochę soków.
Słoiki dokładnie myjemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na dziesięć minut.
Do gorących słoików nakładamy ogórki, lekko dociskając łyżką do dna.
Do garnka wlewamy wodę, ocet,, dodajemy cukier oraz przeciśniętą przez praskę główkę czosnku.
Kiedy zalewa zrobi się ciepła dodajemy do niej dwadzieścia łyżek ketchupu i mieszamy.
Gotującą się zalewą uzupełniamy słoiki z ogórkami, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce.
Nie pasteryzujemy.
Komentarze