Ogórki z papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

papryka nadaje ciekawego smaku ogórkom

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5 kilogramów ogórków gruntowych
    4 większe czerwone papryki
    6 marchewek
    ziele angielskie
    liść laurowy
    koper
    1 główka czosnku
    gorczyca

    ZALEWA

    10 szklanek wody
    2 szklanki octu
    1 szklanka cukru
    4 łyżki soli

Ogórki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć. Marchewki i czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do każdego wyparzonego słoika nakładać kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, kilka plastrów marchewki i czosnku, 0,5 łyżeczki gorczycy oraz baldachim kopru. W tak przygotowane słoiki nakładać ogórki.
    Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewać ogórki. Zakręcić i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu ustawiać do góry dnem. Pozostawić tak do całkowitego ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy