Ogórki z miodem i żurawiną

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Pyszne, chrupiące i słodko - słone. Pikle idealne! ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    1,5 łyżki soli morskiej
    100 g suszonej żurawiny
    4 łyżki miodu
    1 szklanka octu
    5 szklanek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z miodem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy, kroimy w ćwiartki i zasypujemy solą.
    Odstawiamy na dwie godziny.

    Następnie odlewamy wodę i w garnku gotujemy marynatę z wody, miodu i octu.

    Ogórki wkładamy do czystych i wyparzonych słoików, zalewamy gorącą marynatą i mocno zakręcamy.
    Pasteryzujemy pięć minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Żurawina Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować