Ogórki z curry

4.51 (188 ocen)

  • 2 godz.

Ogóreczki przepyszne,słodkawo-pikantne, z wyczuwalnym posmakiem curry. Nie dajemy kopru tylko świeże liście selera i plasterki cebuli. Naprawdę smaczek ogórków wyjątkowy.W zeszłym roku zrobiłam je po raz pierwszy i tak nam zasmakowały,że tym razem muszę zrobić o wiele więcej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg ogórków

    do każdego słoika:

    liść selera ( 1 na dno i 1 do góry)

    plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry)

    1 szczypta gorczycy

    zalewa:

    1 szkl. octu

    6 szkl. wody

    2,5 szkl. cukru

    2 łyżeczki soli

    2 ząbki czosnku

    1 przyprawa curry


Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać i pokroić w słupki. Ułożyć ciasno w przygotowanych słoikach.
  • ogórki z curry 2. Składniki na zalewę podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić.
    Rozlać do słoików z ogórkami i szczelnie zamknąć nakrętkami.
  • 3. Słoiki pasteryzować 5 minut.



    Tej porcji zalewy wystarczyło do zalania 20 słoiczków takich po dżemie 260 ml.
  • ogórki z curry 4. Można też tak - małe ogóreczki w całości bez obierania.

Porady

Nie przerażajcie się ilością cukru,taka proporcja ma być.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować