Ogórki z cukinią na zimę

4.5 (166 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Propozycja sałatki do słoika która idealnie sprawdzi się jako dodatek dań głównych ,kanapki czy też po prostu przekąska na przyjęciu.Jest lekko pikantna i bardzo uniwersalna.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ( Proporcję na 8 słoików ok.330ml.)
    3kg. ogórków szklarniowych
    2 duże cukinie
    2 cebule
    4 marchewki
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka soli
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu
    200ml przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka chili
    1 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ogórki z cukinią na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki 1. Warzywa umyć , osuszyć.
    Ogórki pokroić w plasterki , duże w pół plasterki , zasypać solą , odstawić na ok 2 h. do puszczenia soku.
  • sałatka 2. W między czasie cukinię przekroić na cztery paski robiąc "krzyżyk"pokroić także w plastry.
    Marchewki obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę posiekać drobno , czosnek przecisnąć przez praskę.
    Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku , dodać resztę warzyw , wszystko dokładnie razem wymieszać.
  • sałatka 3. W wysokim garnku składniki zalewy zagotować razem , przełożyć sałatkę , dokładnie wymieszać do ponownego zagotowania.
  • gotowa sałatka na zimę 4. Słoiki wyparzyć , nakładać do nich gorące warzywa.
    Pasteryzować 15 min.( objętość wody do 1/3 wysokości słoika)
    Gotowe sałatki odstawić do góry dnem w ciemne miejsce do wystudzenia.
  • 5. Przetwory nadają się do spożycia po upływie min tyg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować