Tym razem coś dla miłośników ostrego jedzenia. Ogórki z chili - proste w wykonaniu, mało pracochłonne i pyszne. Polecam dopóki jeszcze na straganie znajdziecie dorodne warzywa.
12 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 kg ogórków
1,5 główki czosnku
4 łyżki soli
3 łyżeczki chili
Zalewa:
0,5 kg cukru
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
Ogórki z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na ok 6 godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ja wolę pokrojony w drobną kosteczkę) i chili. Mieszamy.
Ocet zagotowujemy z cukrem. Dodajemy olej i studzimy. Zalewamy ogórki, mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin.
2.Ogórki razem z sosem wkładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut (od momentu zagotowania wody).
Gorące odstawiamy do góry dnem, przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do cąłkowitego wystudzenia.
Komentarze