Ogórki z chili

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tym razem coś dla miłośników ostrego jedzenia. Ogórki z chili - proste w wykonaniu, mało pracochłonne i pyszne. Polecam dopóki jeszcze na straganie znajdziecie dorodne warzywa.

  • 12 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    1,5 główki czosnku
    4 łyżki soli
    3 łyżeczki chili
    Zalewa:
    0,5 kg cukru
    8 łyżek oleju
    1,5 szklanki octu 10%

Ogórki z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki z chili 1. Ogórki myjemy, kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na ok 6 godzin. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ja wolę pokrojony w drobną kosteczkę) i chili. Mieszamy.

    Ocet zagotowujemy z cukrem. Dodajemy olej i studzimy. Zalewamy ogórki, mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin.
  • Ogórki z chili 2. Ogórki razem z sosem wkładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków. Zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut (od momentu zagotowania wody).

    Gorące odstawiamy do góry dnem, przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem. Pozostawiamy do cąłkowitego wystudzenia.

Komentarze

Podobne przepisy