Ogórki w ziołowej zalewie octowej

  • wyświetlono: 835 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Do obiadu, do sałatek,czy np. do hot-dogów lub hamburgerów

AnetaSłużałek
  • 120min

Składniki

4 kg ogórków
1 kg cebuli
główka czosnku
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
6 łyżek cukru
3 łyżki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki w ziołowej zalewie octowej

  • 1. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki dobrze umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i też cienko zszatkować. Wymieszać wszystko w dużej misce, zalać gorącą zalewą. Odstawić na ok 1 godz. Po tym czasie nakladać do słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować ok.15 min

Porady

Zamiast ziół prowansalskich dodać można inne ulubione zioła

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaogórki w ziołowe zalewie

Komentarze

Podobne przepisy

cukinia

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Cukinia w zalewie octowo-musztardowej

W tym roku miałam klęskę urodzaju...

Prawdziwki

Dodane przez: Richan

Prawdziwki w zalewie octowej

Ten przepis pamiętam z dzieciństwa

Marynowane grzyby w zalewie octowej.

Dodane przez: bienpyt

Marynowane grzyby w zalewie octowej

Marynowane grzyby w ten sposób...

Ogórki w zalewie musztardowej

Dodane przez: Gosia123

Ogórki w zalewie musztardowej

W przetworach na zimę nie może...

Czosnek w zalewie octowej

Dodane przez: AnetaSłużałek

Czosnek w zalewie octowej

Pyszny dodatek do kanapek, sałatek...

Krojone ogórki w zalewie

Dodane przez: mysza75

Krojone ogórki w zalewie

Ogórki krojone są bardzo fajne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE