Ogórki w zalewie z kurkumą

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

smaczne i żółciutkie, świetna przekąska :) przepis na 6 słoiczków o poj. 375 ml

  • 20 min

Składniki:

  • ok. 1 kg ogórków
    1 marchewka
    koperek-kwiatostan
    liście selery
    ziele angielskie po 3-4 szt. na słoiczek
    liście laurowe po 1 szt. na słoiczek

    ZALEWA:

    5 szkl. wody
    1,2 szkl. octu 10%
    1,5 szkl. cukru
    2 łyżki soli niejodowanej
    3 łyżeczki kurkumy
    ew. 1 papryczka chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ogórki ze skórki, pokroić w plasterki lub słupki (jak kto woli). Marchewkę w cieniutkie plasterki.
  • Ogórki w zalewie z kurkumą-przygotowanie 2. Do słoiczków włożyć po kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy. Upchać ogórki, przykryć wierzch koperkiem i liściem selery.
  • Ogórki w zalewie z kurkumą-zdj. z bliska 3. Ugotować zalewę. Zalać ogórki i pasteryzować ok. 10 minut od zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Ocet Zalewa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować