Ogórki w zalewie z curry i kurkumy

  • wyświetlono: 21859 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

:-) Gorąco polecam (-:

mariosylwia

Składniki

5 kg ogórków
gorczyca
liście laurowe
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie

Zalewa:
8 szklanek wody
400 ml octu 10%
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżeczki przyprawy curry
3 łyżki soli
1/2 kg cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki w zalewie z curry i kurkumy

  • 1. Ogórki myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na 4 części wzdłuż.
  • 2. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Na dno słoika wkładamy 1/2 łyżeczkę gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziarna pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Wkładamy ogórki, układamy je dość ciasno. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 10 min.

Porady

Z podanej porcji wychodzi 15 słoików 500 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylakurkumacurryPrzetworyPrzetwory z ogórkówprzetwory z warzyw

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki w curry z czosnkiem

Dodane przez: Paulina Nosek

Ogórki w curry z czosnkiem

Pyszne, jedne z naszych ulubionych...

Ogórki w zalewie musztardowej

Dodane przez: Gosia123

Ogórki w zalewie musztardowej

W przetworach na zimę nie może...

Krojone ogórki w zalewie

Dodane przez: mysza75

Krojone ogórki w zalewie

Ogórki krojone są bardzo fajne...

Cukinia w zalewie curry

Dodane przez: Reniutka

Cukinia w zalewie curry

Cukinia w zalewie curry może być...

Ogórki w musztardzie

Dodane przez: bogusia82

Ogórki w zalewie musztardowej

Bardzo smaczne ogórki w musztardowej...

OGÓRKI W ZALEWIE Z CHILI

Dodane przez: soroka

OGÓRKI W ZALEWIE Z CHILI BEZ PASTERYZOWANIA

UWIELBIAM JE . MOGĘ JE JEŚĆ O KAŻDEJ...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE