Ogórki w zalewie musztardowej

  • wyświetlono: 841 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dodatek ostrej musztardy sarepskiej oraz papryczki chili nadaje ogórkom lekko pikantnego smaku. Przepis pochodzi z książki "Przetwory z warzyw", wydawnictwa Dragon.

Joanna Tokarz

Składniki

3 kg ogórków
liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
korzeń chrzanu
czosnek
kilka gałązek kopru wraz z baldachami

Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
mały słoiczek musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki w zalewie musztardowej

  • 1. Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego i po 2 liście laurowe.
    Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy, a następnie zalewamy ogórki tak, by były całkowicie przykryte. Gwinty słoików wycieramy do sucha, podobnie pokrywki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 5-10 minut, by nie doprowadzić do rozgotowania ogórków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakilatoOgórkimusztardaPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki w zalewie musztardowej

Dodane przez: melania18

Ogórki w zalewie musztardowej

Sezon ogórkowy w pełni, więc polecam...

Ogórki w zalewie musztardowej

Dodane przez: adzia

Ogórki w zalewie musztardowej

Mają delikatny smak i stanowią...

Ogórki w musztardzie

Dodane przez: Wiola 822

Ogórki w zalewie musztardowej

Nie wyglądają może zbyt apetycznie,ale...

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

Dodane przez: kiciax1

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

pyszna propozycja na przetwory...

Ogórki w zalewie musztardowej

Dodane przez: kasia_231

Ogórki w zalewie musztardowej

Bardzo dobry dodatek do obiadu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE