Ogórki w zalewie gyros

4.22 (259 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ogórki pokrojone w plastry, do tego marchewka i cebulka. Wszystko zalane zalewą z przyprawą gyros. Warto wypróbować.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków
    4 cebule
    4 marchewki
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki soli kamiennej
    2 i 1/3 szklanki cukru
    1 szklanka octu
    1/3 szklanki oleju
    1 opakowanie przyprawy gyros
Wystaw ocenę:

4.22 (259 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w zalewie gyros 1. Ogórki umyć i pokroić w plasterki.
    Jeśli macie kupne ogórki, to należy je namoczyć, co najmniej na godzinę.
    Ja dostałam od cioci, swojskie :)
    Pokrojone ogórki zasypać solą, wymieszać i odstawić.
    Cebulę pokroić w pióra, czosnek i marchewkę w cienkie. plasterki
    Dodać do ogórków.
    Wymieszać. Wsypać cukier, wlać ocet i olej. Jeszcze raz wymieszać i odstawić
    na około 8 godzin. Co jakiś czas przemieszać.
  • Ogórki w zalewie gyros 2. Następnie przełożyć ogórki, razem z zalewą do wyparzonych słoików.
    Dobrze zakręcić. Tak przygotowane słoiki, zapasteryzować.
    Na spód garnka ułożyć ściereczkę, poustawiać słoiki.
    Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.
    Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować