Ogórki w zalewie gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć i pokroić w plasterki.
Jeśli macie kupne ogórki, to należy je namoczyć, co najmniej na godzinę.
Ja dostałam od cioci, swojskie :)
Pokrojone ogórki zasypać solą, wymieszać i odstawić.
Cebulę pokroić w pióra, czosnek i marchewkę w cienkie. plasterki
Dodać do ogórków.
Wymieszać. Wsypać cukier, wlać ocet i olej. Jeszcze raz wymieszać i odstawić
na około 8 godzin. Co jakiś czas przemieszać.
2.Następnie przełożyć ogórki, razem z zalewą do wyparzonych słoików.
Dobrze zakręcić. Tak przygotowane słoiki, zapasteryzować.
Na spód garnka ułożyć ściereczkę, poustawiać słoiki.
Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.
Komentarze