Doskonałe jako przekąska na imprezy oraz jako dodatek do obiadu, kanapek i mięska.
60 min
Składniki:
2 kg ogórków,
4 łyżki soli,
2 główki czosnku,
2 czubate łyżeczki chilli,
1 i 1/2 szklanki octu,
1/2 szklanki wody,
/można pominąć, jeśli zalewa ma być bardziej ostra; ogórki puszczą jeszcze trochę soku, ale zazwyczaj i tak ciut wody dodaję/
80 ml (ok. 8 łyżek) oleju roślinnego,
2 łyżki cukru,
Ogórki w zalewie chilli-czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części i zasypujemy solą po czym odkładamy na kilka godzin aby ogórki zmiękły i puściły sok, który odlewamy. Następnie obrane ząbki czosnku kroimy w większą kostkę dodajemy do ogórków, posypujemy chilli, mieszamy dokładnie i odstawiamy minimum na godzinę. Przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia.
Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
Porady
Jeżeli zalejemy słoiki bardzo gorąca zalewą można pominąć pasteryzację.
Komentarze