Ogórki w zalewie chilli-czosnkowej

4.46 (185 ocen)

  • 60 min

Doskonałe jako przekąska na imprezy oraz jako dodatek do obiadu, kanapek i mięska.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
    4 łyżki soli,
    2 główki czosnku,
    2 czubate łyżeczki chilli,
    1 i 1/2 szklanki octu,
    1/2 szklanki wody,
    /można pominąć, jeśli zalewa ma być bardziej ostra; ogórki puszczą jeszcze trochę soku, ale zazwyczaj i tak ciut wody dodaję/
    80 ml (ok. 8 łyżek) oleju roślinnego,
    2 łyżki cukru,
Wystaw ocenę:

4.46 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie chilli-czosnkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie umyte ogórki kroimy wzdłuż na 4 części i zasypujemy solą po czym odkładamy na kilka godzin aby ogórki zmiękły i puściły sok, który odlewamy. Następnie obrane ząbki czosnku kroimy w większą kostkę dodajemy do ogórków, posypujemy chilli, mieszamy dokładnie i odstawiamy minimum na godzinę. Przygotowujemy zalewę, do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści, na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy z ognia do przestudzenia.
    Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
    Po tym czasie w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem, słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.

Porady

Jeżeli zalejemy słoiki bardzo gorąca zalewą można pominąć pasteryzację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować