Ogórki w sosie pomidorowym

4.5 (151 ocen)

Uwielbiam robić przetwory a ta sałatka jest znakomita

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    70 dag marchewki
    70 dag cebuli
    2 łyżki soli
    2 słoiczki koncentratu pomidorowego( 2x190 g)
    szklanka cukru
    szklanka octu
    1/2 szklanki oleju
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ogórki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę aby puściły sok. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy ocet, olej dodajemy cukier, liście , ziele i koncentrat. Zagotowujemy i do gotującej się zalewy dodajemy marchew z cebulą i gotujemy 7 minut często mieszając. Następnie do warzyw dodajemy odciśnięte z nadmiaru soku ogórki i gotujemy jeszcze 10 minut. Sałatkę przekładamy do suchych i czystych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować