Ogórki w słodkiej marynacie pomidorowej ©

4.49 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Bardzo smaczne pikle ogórkowo-pomidorowe nadające się jako dodatek do obiadu czy potraw z grilla, ale też jako urozmaicenie kanapek.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
    1 litr soku pomidorowego
    200 ml octu 10%
    3/4 szklanki cukru
    2-3 łyżki soli
    ziele angielskie całe
    liście laurowe
    gorczyca czarna
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Ogórki w słodkiej marynacie pomidorowej © - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y6soec 1. Do garnka wlać sok pomidorowy, dolać ocet i dosypać sól oraz cukier. Doprowadzić do wrzenia, podgrzewać jeszcze 5 minut na niewielkim płomieniu.
  • image-0r3gxev 2. Ogórki umyć, odciąć końcówki i pokroić w ćwiartki lub ósemki zależnie od grubości.
  • image-1oo7auc 3. Ustawić w słoiku niezbyt ciasno, dodać po 1 liściu laurowym, po 2-4 kulki ziela angielskiego, po 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy oraz po 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
  • image-0eug950 4. Ogórki zalać gorącą marynatą pomidorową.
  • image-0qqqwre 5. Odstawić do przestygnięcia w temp. pokojowej.
  • image-03iqyit 6. Zakręcić i zapasteryzować przez ok. 25 minut.

Porady

Najlepsze do tego celu są ogórki gruntowe z cienką chrupiącą skórką, ale z braku takich można użyć ogórków wężowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować