Ogórki w przyprawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyć ogórki, odkroić pogniłe części. Z ogórków odkroić końcówki, kroić je w plastry 1-1,5 cm.
Wszystko wrzucić do miski i dodać łyżkę soli, dokładnie mieszać.Cebulę krój w pół plastry, dodać pół łyżki soli i dokładnie mieszać, żeby nam się dobrze porozdzielała.Na 2 godziny zostawić ogórki i cebulę.Kroić natkę pietruszki, nie za drobno.Odkroić zielony czubek z papryczki chili,przekroić na 4 części i dokładnie wyjąć pestki ze środka chili.
Do garnka wlać ocet i wodę, dodać cukier i 2,5 łyżki soli kamiennej, oraz przyprawę do grilla.Połóż garnek na gaz i czekaj aż się zagotuje.Pamiętać, żeby do czasu rozpuszczenia cukru dokładnie mieszać, bo może się przypalić! Po zagotowaniu czekać z 10 minut chociaż, żeby ostygło.Jak dwie godziny miną [po raz kolejny, jak odczekacie 1,5 h to też świat nie runie, do ogórków wrzuć cebulkę i pietruszkę, dokładnie mieszaj.Wcześniej przygotowane słoiki wypełnij:1 łyżeczka gorczycy 1,5 paska papryczki i krzaczek kopru.Teraz do środka włóż zawartość miski. Ja zawsze bardzo dokładnie uciskam je, żeby jak najwięcej weszło, pamiętając żeby nie zmiażdżyć ogórków;)Do pełna wlej zalewę. Pamiętaj, że cała przyprawa do grilla pływa na dnie, więc cały mieszaj, żeby nabrać jej jak najwięcej;) Słoiczki dokładnie zakręć sprawdź, czy nie ciekną.
Na dno dużego garnka włóż ścierkę oraz dolej wody, tak do 3/4 wysokości słoików i daj na gaz.
Trzymaj 5 minut w wodzie od momentu zagotowania, wyciągnij i połóż do góry dnem , żeby się dobrze zassały.Jak słoiczki dojdą do takiej letniej temperatury to przewróć do normalnej pozycji.
U mnie w domu pierwsza degustacja odbywa się po 4-5 dniach, chociaż i tak wszyscy doskonale wiedzą, że nie są jeszcze idealnie gotowe. Prawdziwą moc uzyskują w okolicy miesiąca. Jak już mówiłam, genialnie pasują do wódki, jako przekąska, do kanapek czy do obiadu.
Komentarze