Ogórki w przyprawie

4.5 (140 ocen)

  • 3 godz. 30 min

......

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • - 4 kg ogórków
    - 1 kg cebuli
    - 6 średniej wielkości papryczek chilli
    - 3 szklanki octu
    - 7,5 szklanki wody
    - 3 i 3/4 szklanki cukru
    - 3 spore łyżki przyprawy do grilla
    - 4 łyżki soli kamiennej [od biedy może być zwykła]
    - koper, gorczyca, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w przyprawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki w przyprawie 1. Dokładnie umyć ogórki, odkroić pogniłe części. Z ogórków odkroić końcówki, kroić je w plastry 1-1,5 cm.
    Wszystko wrzucić do miski i dodać łyżkę soli, dokładnie mieszać.Cebulę krój w pół plastry, dodać pół łyżki soli i dokładnie mieszać, żeby nam się dobrze porozdzielała.Na 2 godziny zostawić ogórki i cebulę.Kroić natkę pietruszki, nie za drobno.Odkroić zielony czubek z papryczki chili,przekroić na 4 części i dokładnie wyjąć pestki ze środka chili.
    Do garnka wlać ocet i wodę, dodać cukier i 2,5 łyżki soli kamiennej, oraz przyprawę do grilla.Połóż garnek na gaz i czekaj aż się zagotuje.Pamiętać, żeby do czasu rozpuszczenia cukru dokładnie mieszać, bo może się przypalić! Po zagotowaniu czekać z 10 minut chociaż, żeby ostygło.Jak dwie godziny miną [po raz kolejny, jak odczekacie 1,5 h to też świat nie runie, do ogórków wrzuć cebulkę i pietruszkę, dokładnie mieszaj.Wcześniej przygotowane słoiki wypełnij:1 łyżeczka gorczycy 1,5 paska papryczki i krzaczek kopru.Teraz do środka włóż zawartość miski. Ja zawsze bardzo dokładnie uciskam je, żeby jak najwięcej weszło, pamiętając żeby nie zmiażdżyć ogórków;)Do pełna wlej zalewę. Pamiętaj, że cała przyprawa do grilla pływa na dnie, więc cały mieszaj, żeby nabrać jej jak najwięcej;) Słoiczki dokładnie zakręć sprawdź, czy nie ciekną.
    Na dno dużego garnka włóż ścierkę oraz dolej wody, tak do 3/4 wysokości słoików i daj na gaz.
    Trzymaj 5 minut w wodzie od momentu zagotowania, wyciągnij i połóż do góry dnem , żeby się dobrze zassały.Jak słoiczki dojdą do takiej letniej temperatury to przewróć do normalnej pozycji.
    U mnie w domu pierwsza degustacja odbywa się po 4-5 dniach, chociaż i tak wszyscy doskonale wiedzą, że nie są jeszcze idealnie gotowe. Prawdziwą moc uzyskują w okolicy miesiąca. Jak już mówiłam, genialnie pasują do wódki, jako przekąska, do kanapek czy do obiadu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować