Ogórki w ostrym ketchupie

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące ogóreczki w aromatycznych przyprawach, z mocną nutą ostrego ketchupu to ciekawa propozycja dodatku do obiadu zastępującego tradycyjną sałatkę. Takie ogóreczki świetnie sprawdzą się również w sezonie letnim jako dodatek do grillowanego mięsa.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8kg ogórków

    Przyprawy na 1 słoik:
    10 ziarenek ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnkach
    1 łyżeczka gorczycy
    1 ząbek czosnku
    1 kwiat kopru
    Zalewa:
    3szklanki wody
    2 szklanki octu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    750g ostrego ketchupu
    5 łyżeczek ostrej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ogórki w ostrym ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, obrać ze skóry i pokroić w słupki.
  • 2. Zalewa:
    Ocet, wodę i cukier zagotować, dodać ketchup, ostrą paprykę, sól, wymieszać i ponownie zagotować.
  • 3. Do każdego słoika włożyć wcześniej podane przyprawy, ułożyć dość ciasno pionowo ogórki i zalać ciepłą zalewą.
  • 4. Pasteryzować około 15 minut.
  • 5. Z porcji wychodzi około 12-13 słoików po 750ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować