Ogórki w occie

4.48 (192 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ogórki w occie używam do sałatek, zapiekanek jak i jako zakąskę.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ogórki, marchew,
    cebula,
    ziarna gorczycy,
    ziele angielskie,
    liście laurowe,
    ocet 10%,
    cukier,
    woda.
    Zalewa octowa na 1litr wody:
    1 litr wody.
    1 szklanka octu,
    6 łyżeczek cukru
    opcjonalnie 1 łyżka soli.
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w occie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Składniki do przygotowania ogórków.
  • Ogórki 2. Wykonanie: Ogórki oczyszczamy i myjemy. Pozostawiamy w czystej wodzie około godziny.
  • Ogórki 3. Następnie w czyste słoiki wsypujemy szczyptę ziaren gorczycy, 1 duże ziarno ziela angielskiego lub 2 małe, 1 liść laurowy. Wkładamy do słoika ogórki układając je ciasno pamiętając o tym aby zawsze wkładać wszystkie ogórki ogonkiem do góry lub jasną częścią do góry. Gdy ogórki już mamy w słoiku wkładamy pociętą i obraną marchew i cebulę
  • Zalewa octowa 4. Zalewę octową zagotuj z kilkoma plastrami cebuli.
  • Ogórki w zalewie 5. Zalej ogórki zalewą ,zakręć słoik.
  • ogórki 6. wstaw do dużego garnka zalanego wodą i gotuj od 8 do 10 minut. Ogórki również można zalać gotującą zalewą zakręcić i odstawić do góry dnem bez gotowania.
  • Ogórki 7. Wyjmij słoiki o postaw do góry dnem.

Porady

Zaprawiając ogórki na zimę, pamiętajmy o tym, aby wszystkie ogórki wkłądać do słoika taką samą stroną np. ogonkiem do góry lub jasną częścią ogórka do góry. Ważne jest to, aby wszystkie układać w tą samą stronę ,a to dlatego, że ogórki będą smaczne i chrupiące bez wody i pustego powietrza w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować