Ogórki w musztardzie

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Pyszne, bardzo wyraziste w smaku ogórki to wspomnienie lata zamknięte w słoiku.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kg średnich ogórków gruntowych
    Zalewa:
    2,5 litr wody
    2 1/2 szklanka (250 ml) octu 10 %
    3 3/4 szklanki cukru
    5 łyżek soli
    15 łyżeczek musztardy
    ziarna czarnego pieprzu
    ziarna ziela angielskiego
    gorczyca
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Ogórki w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować. Dodać ocet, sól, cukier, musztardę. Chwilę podgrzać do rozpuszczenia się składników. Przestudzić. Ogórki umyć i pokroić na słupki. Rozłożyć pionowo w czystych słoikach. Do każdego słoika dodać 3 ziarna pieprzu i ziela oraz 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. Zalać zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika. Zakręcić szczelnie. Pasteryzować przez około 10-12 minut. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach. Jednak najlepiej smakują po kilku miesiącach leżakowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować